Select Page

Nutrition and Dietetics

BSc
Bachelor of Science

Become an important part of the conversation about healthy eating, dietary planning and disease prevention by becoming a qualified nutritionist and registered dietitian

NUTRITION AND DIETETICS BSC AT EUC

The BSc in Nutrition and Dietetics at EUC prepares students to play a key role in good health and nutrition that is essential to an individual’s quality of life. The program prepares students with knowledge and skills to promote healthy eating and lifestyle choices and to cater to special nutritional needs in medical or institutional settings. The program is developed to meet the requirements set by international professional associations such as the European Federation of the Association of Dietitians (EFAD) and the Academy of Nutrition and Dietetics of the United States.

Nutrition and Dietetics students undertake practical training in hospitals, health centers, schools, nursing homes, sports federations and food industries as part of the degree. Graduates of the program are eligible to register for the Cyprus Board for Food Scientists, Food Technologists and Dieticians and to continue to become fully qualified clinical dietitians through postgraduate study.

Program Summary

Languages: Greek
Duration:4 years
Mode of Study:On Campus
ECTS:240

Our graduates work in:

  • Public and Private Medical Centers
  • Wellness Centers
  • Food Management and Food Safety Industry
  • Private Practice Dieticians/Nutritionists
  • Sports and Fitness Centers

Interested in applying?

Admission Process

Scholarships and Financial Aid

Student Housing

TALK TO A CURRENT STUDENT

International Standards

The program is in line with the requirements of international professional bodies such as the European Federation of the Association of Dietitians (EFAD), the Academy of Nutrition and Dietetics in the US and the Health and Care Professions Council (HCPC) of the UK.

Practical Training

An important element of the Nutrition and Dietetics degree is the practical training that students experience throughout their studies. Complementary to the clinical training students gain at the university's laboratories, the strength of the program comes from its extensive internship opportunities with more than 23 different sectors such as hospitals, health centers, municipal health centers, nursing homes, camps, sports federations, gyms, nurseries, schools and food industries.

Diet Design

An integral component of the program curriculum is the practical application of knowledge through the development of nutritional plans and diets, covering a wide range of physiological and clinical incidents. This gives students a significant occupational advantage and facilitates their integration into the labor market.

Nutrition Software

The competitive advantage of the program is the training of students in specialized nutrition software. More specifically, the software provides students the ability to analyze the nutritional plans (diets) in a modern computer lab. This allows the verification of a dietary instruction before its practical application.

Registration at Council

Graduates of the Nutrition and Dietetics program are eligible to register with the Food Technologists, Nutritionists and Dieticians Registration Council and the Cyprus Association of Dietitians and Nutritionists

View the past version of the program.

1
Δομή ΠρογράμματοςECTS
2
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ60
3
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΤΟΥΣ60
4
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΕΤΟΥΣ60
5
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΕΤΟΥΣ60
6
Σύνολo Πιστωτικών Μονάδων/ECTS240

Bachelor – Nutrition and Dietetics

1
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ60 ECTS
2
Πρώτο Τετράμηνο30
3
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
4
BI0108Βιολογία6
5
EHL100English for Health Sciences I*6
6
NUT100Εισαγωγή στη Διατροφή6
7
LFS100Χημεία6
8
HEA100Ανατομία/Φυσιολογία Ι6
9
Δεύτερο Τετράμηνο30
10
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
11
LFS105Μοριακή Βιολογία6
12
LFS110Βιοχημεία6
13
NUT105Χημεία Τροφίμων6
14
ΗΕΑ170Βιοπληροφορική6
15
EHL101English for Health Sciences II*6
16
17
*Τα δυο μαθήματα αγγλικών επιλέγονται μετά από δοκίμιο διαπίστωσης του επιπέδου γνώσης της αγγλικής γλώσσας του/της φοιτητή/τριας. Σε περίπτωση που το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας ισοδυναμεί με επιτυχή συμπλήρωση του επιπέδου EHL101 του Πανεπιστημίου, τότε τα εναπομείναντα μαθήματα επιλογής αγγλικών δύνανται να αντικατασταθούν με μαθήματα ελεύθερης επιλογής.
1
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΤΟΥΣ60 ECTS
2
Τρίτο Τετράμηνο30
3
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
4
LFS200Γενική Μικροβιολογία6
5
HEA110Ανατομία/Φυσιολογία ΙΙ6
6
ΗΕΑ115Μεθοδολογία της ΄Ερευνας και Βιοστατιστική6
7
NUT200Διατροφή, Πολιτισμός και Περιβάλλον6
8
PSY105Ψυχολογία της Υγείας6
9
Τέταρτο Τετράμηνο30
10
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
11
NUT205Διατροφή και Μεταβολισμός - Θεωρία6
12
NUT210Διατροφή και Μεταβολισμός - Εργαστήριο6
13
NUT215Διατροφική Αξιολόγηση - Θεωρία6
14
NUT220Διατροφική Αξιολόγηση - Εργαστήριο6
15
NUT225Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων6
1
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΕΤΟΥΣ60 ECTS
2
Πέμπτο Τετράμηνο30
3
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
4
NUT300
Δημιουργία Διαιτολογίων για Υγιή Πληθυσμό - Θεωρία
6
5
NUT305
Δημιουργία Διαιτολογίων για Υγιή Πληθυσμό -Εργαστήριο
6
6
NUT310
Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας στην Βιομηχανία Τροφίμων και σε Χώρους Μαζικής Εστίασης
6
7
NUT315
Διατροφική Αγωγή, Συμβουλευτική και Συμπεριφορά
6
8
NUT320Διατροφή στα Στάδια της Ζωής6
9
Έκτο Τετράμηνο30
10
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
11
NUT325Μικροβιολογία Τροφίμων6
12
HEA105Επιδημιολογία6
13
NUT330
Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία Ι - Θεωρία
6
14
NUT335
Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία Ι - Εργαστήριο
6
15
NUT340Διατροφή, Άσκηση και Αθλητισμός6
1
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΕΤΟΥΣ60 ECTS
2
Έβδομο Τετράμηνο30
3
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
4
NUT400Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία ΙΙ - Θεωρία6
5
NUT405Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία ΙΙ - Εργαστήριο6
6
HSL400Πτυχιακή Εργασία Ι6
7
NUT410Πρακτική Άσκηση Ι6
8
NUT415Φαρμακολογία και Τρόφιμα6
9
Όγδοο Τετράμηνο30
10
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
11
NUT420Διατροφογενετική/Διατροφογενομική6
12
HSL420Πτυχιακή Εργασία ΙΙ6
13
NUT425Πρακτική Άσκηση ΙΙ6
14
NUT430Επίκαιρα Θέματα Διατροφής6
15
N/AΜάθημα Επιλογής6
16
Μαθήματα Επιλογής
17
Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να επιλέξουν ένα (1) από τα παρακάτω μαθήματα:
18
ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS
19
NUT435Πολιτικές Διατροφής6
20
NUT440Βιοτεχνολογία6
21
NUT445Νομικά, Βιοηθικά και Δεοντολογικά Ζητήματα στη Διατροφή και Διαιτολογία6

Click here to view the teaching personel.