Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Κώστα Γουλιάμου «Η ομιλία της νύχτας

Για την ποιητική συλλογή του Κώστα Γουλιάμου «Η ομιλία της νύχτας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, μίλησαν στην αίθουσα Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία, ο ποιητής Μιχάλης Πιερής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ποιητής και στιχουργός Πόλυς Κυριάκου και  ο αν. Καθηγητής μετα-αποικιακής λογοτεχνίςα Σταύρος Στ. Καραγιάννη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συντονισμό της παρουσίασης είχε ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Πήττας.  Στην κατάμεστη αίθουσα της Καστελιώτισσας παρόντες ήταν και σημαίνοντες εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και πνευματικής ζωής της Κύπρου.

«Ο Κώστας Γουλιάμος με την ποίησή του – εννοώ με το είδος της ποίησής του – αλλά και με τη λιτή πνευματική του παρουσία συνιστά έναν τύπο λόγιου-ποιητή ο οποίος ανανεώνει την πίστη μας στον τύπο του διανοούμενου-πολίτη στον οποίο συν τοις άλλοις έχει δοθεί και η δωρεά της ποίησης» παρατήρησε ο ποιητής Μιχάλης Πιερής. «Θέλω να πω με αυτό», συνέχισε ο κ. Πιερής «ότι ο Κώστας Γουλιάμος δεν είναι ένας ευκαιριακός ποιητής όπως δεν είναι ένας ευκαιριακός διανοούμενος».  Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο κ. Πιερής υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και η παγκόσμια αποτελεί την πιο διάφανη ποιητική ύλη της συλλογής. Ονομάζεται αλλά δεν υπομνηματίζεται με κραυγαλέο τρόπο».

Ο ποιητής Πόλυς Κυριάκου άντλησε από προσωπικά βιώματα και, αναφερόμενος, στον επαναπατρισμό του τόνισε πως συνάντησε σημαντικούς ανθρώπους που δεν ήξερε «ότι ζούσαν εδώ». «Κάποτε οι απουσίες γεννούν παρουσίες» σημείωσε ο ποιητής και στιχουργός, κάνοντας μνεία της γνωριμίας του με τον Κώστα Γουλιάμο. «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι είναι αυτοί που ξέρουν τους δρόμους της αλήθειας και της απλότητας … Είναι ένας αγνός καθαρόαιμος Καλαμαράς» σημείωσε για τον ομότεχνό του.

Ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος είναι Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Ματικάπια (1976), Εντροπία (1977) και «Μανία Φιδιού»(1995).  Το 1981 ο Μάνος Χατζιδάκις έκδωσε την ποιητική του συλλογή «Νευρασθενικά τοπία»  στον «Μουσικό Αύγουστο», την οποία και επέλεξε για οπτικοακουστική παρουσίαση στο ομώνυμο διεθνές φεστιβάλ. Ποιήματα του Κώστα Γουλιάμου, καθώς και θεωρητικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σ’ εφημερίδες, ανθολογίες και περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στ’ αγγλικά, ιταλικά, και γαλλικά.

Έχει γράψει το σενάριο «Σε Λευκή Σελίδα» που σκηνοθέτησε ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του πρωτοποριακού περιοδικού Γράμματα και Τέχνες.

Την δεκαετία του ’70, συνδέθηκε με έναν κύκλο σημαντικών πνευματικών ανθρώπων και σιανουμένων – Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Δημήτρης Παπαδίτσας, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης Κώστας Κουλουφάκος, Μένης Κουμανταρέας, Βασίλης Βασιλικός – καθώς και με άλλους, μοναχικούς ποιητές, όπως ο Γιάννης Σκαρίμπας. Για το ακαδημαϊκό του έργο έχουν γραφτεί κεφάλαια σε βιβλία αλλά και κριτικές σε ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το ‘University of Toronto Quarterly’ που τον κατέταξε στους επιγόνους της Σχολής της Φρανκφούρτης.

Αποσπάσματα από την ποιητική του συλλογή απήγγειλαν οι Μαρία Θ. Χριστοδούλου, η Μαρία Μαργέτη και ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο εκδοτικός Οίκος Gutenberg και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

 
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες. Συμφωνώ Μάθε περισσότερα