Select Page

Έτος Σαριπόλου

Τιμάται ο Κύπριος γενάρχης της Συνταγματικής Επιστήμης στην Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη ημέρα που είδε το φως στην Λάρνακα ο άνθρωπος που έμελλε να χαρακτηριστεί ο σπουδαιότερος νομικός της εποχής του, ο Νικόλαος Σαρίπολος. Δικαίως χαρακτηρίστηκε ο γενάρχης της Συνταγματικής Επιστήμης και της Επιστήμης του ευρύτερου Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα.

 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τιμώντας την μνήμη του, κήρυξε και εορτάζει το «Έτος Σαριπόλου» με σειρά επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Βουλή των Ελλήνων αξιοποιώντας – μεταξύ άλλων – το σύμφωνο συνεργασίας τους, πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων για τον Σαρίπολο στην Ελλάδα.

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμήν του μεγάλου Κύπριου επιστήμονα, και η οποία συνδιοργανώνεται με τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου», γίνεται τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού (Αχαιού 16, Δεξαμενή, Κολωνάκι), στις 18.00.

Την εκδήλωση θα τιμήσει δια της παρουσίας του και με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Η διαχρονική σημασία του έργου του, αναγνωρισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται φάρος μνήμης με το «Έτος Σαριπόλου», το οποίο ξεκινά με αυτή την εκδήλωση στην Αθήνα.

Η οικογένεια Σαριπόλου αναγκάστηκε να φύγει από την Κύπρο για την Τεργέστη μετά την επανάσταση του 1821, εξ αιτίας της δράσης της. Εκεί ο Νικόλαος ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Εν συνεχεία μετέβη στο Παρίσι όπου σπούδασε Νομικά.

Το 1844 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Παρισίου και σχεδόν αμέσως εκλήθη στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Κωλέττη για να αναλάβει καθήκοντα ιδιαιτέρου γραμματέως του πρωθυπουργού. Το 1847 διορίστηκε καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου.

Το 1852 απελύθη ως αντιανακτορικός και επανήλθε το 1862, αμέσως μετά την εκθρόνιση του Όθωνα. «Ελευθέρους παρασκεύαζα πολίτες και ουχί ταπεινούς και εθελοδούλους υπηκόους» ήταν τα πρώτα λόγια προς τους φοιτητές του τον Νοέμβριο του 1862 μόλις αναδιορίσθηκε στην έδρα «Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Εθνικού Δικαίου».

Αυτή η εναρκτήριος ομιλία του αποτελεί μνημειακή έκφραση της ηθικής ανεξαρτησίας και της πνευματικής ευθύνης του πανεπιστημιακού δασκάλου.

Σε μια φράση εκείνης της ομιλίας του συμπύκνωσε το ήθος με το οποίο προσέγγισε τον ρόλο του πανεπιστημιακού δασκάλου: «Την επιστήμην αγαπώμεν ως Θεόσδοτον δώρημα, μηδέποτε δε μιάνωμεν αυτήν».

Σύντομα θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις «Έτους Σαριπόλου» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στην Λευκωσία, ως επίσης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.