Η παρουσίαση του βιβλίου: Τα… ΑΝ της Ανάπτυξης

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Τα… ΑΝ της Ανάπτυξης Η διέξοδος στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους» (εκδόσεις Λιβάνη), του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε. και πρώην Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα «εξαιρετικό βιβλίο» με το οποίο ο συγγραφέας «επιχειρεί να μπολιάσει τη δημόσια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο αλλά και εθνικό για σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της ανάπτυξης». Ο υπουργός είπε, επίσης ότι «τόσο η έννοια της αειφορίας αλλά και η αξία που προσδίδει η ολοκληρωμένη Παιδεία στην επίτευξη ανάπτυξης όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής είναι δύο ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν στο συνεχή διάλογο που οφείλουμε να έχουμε για να καθορίζουμε και να επανακαθορίζουμε τις πολιτικές εκείνες που θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις κοινωνίες μας». Ο κ. Νίκος Κουγιάλης μίλησε για τους διαφορετικούς «ιδεολογικούς δρόμους» που βαδίζει σε σχέση με τον καθηγητή Μυλόπουλο «αλλά αναγνωρίζω», πρόσθεσε, «την αξία και τη χρησιμότητα αυτού του επιστημονικού πονήματος σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει καλύτερα και να συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θέτει η εποχή μας».

 

Στην παρέμβασή του, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε ότι «Η Ευρώπη δείχνει να αποσυντίθεται από τις βίαιες αφηγήσεις ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού που έχει ως πυρήνα του τον τοξικό ανταγωνισμό. Η σημερινή ευρωπαϊκή κρίση είναι ταυτόχρονα κρίση ιδεών και αξιών, πολιτική κρίση, κρίση αντιπροσώπευσης αλλά και κρίση των θεσμών. Στην ΕΕ υφίσταται έλλειμμα δημοκρατίας και πολιτικής αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να μην ενισχύεται ανάμεσα στ’ άλλα και η ισόρροπη ανάπτυξη».

 

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι «το βιβλίο του Γιάννη Μυλόπουλου αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση ενός θέματος το οποίο χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση για να υπάρξει ένα συν-ολικό αποτέλεσμα». Η Επίτροπος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη προσφορά του συγγραφέα συνίσταται στο γεγονός ότι «σε ένα σχετικά μικρό – καθόλου κουραστικό βιβλίο – έχει καταφέρει να καταγράψει αναλυτικά το υπάρχον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς και την προτεινόμενη λύση». Για το βιβλίο μίλησε και ο αναπληρωτής Καθηγητής, Γιώργος Κασίνης του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΠΚ.

 

Ο Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε τα βιβλία του.