Με τρία Ερευνητικά Κέντρα το Πανεπιστήμιο μας συνασπίζεται για την αριστεία στην ΕΕ

Με τρία Ερευνητικά Κέντρα το Πανεπιστήμιο μας συνασπίζεται για την αριστεία στην ΕΕ

 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει με τρία Ερευνητικά Κέντρα ως εταίρος σε ερευνητική πρόταση που εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”. Το έργο φέρει τον τίτλο: «Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας στις Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά (STEAM), Επικοινωνίας στην Επιστήμη και Καινοτομίας – Center for STEAM Education Research, Science Communication and Innovation (CSRC)». Συμμετέχουν, επίσης, όλα τα υπόλοιπα κυπριακά πανεπιστήμια, το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, το GrantXpert Consulting, το Etablishment Public Du Palais De La Decouverte et de la Cite Des Sciences et de L'Industrie  της Γαλλίας, το Fondazione IDIS-Città della Scienza  της Ιταλίας,  και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Ελλάδας.

 

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το έργο προβλέπεται να έχει προϋπολογισμό ύψους €45εκ περίπου για μια περίοδο επτά ετών. Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα αντληθεί από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πανεπιστήμιο συμμετέχει με τρία Ερευνητικά Κέντρα: α) το Ερευνητικό Εργαστήριο για την Υποστηριζόμενη από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας Εκπαίδευση (ICTEE) του οποίου ηγείται η Καθηγήτρια Μαρία Μελετίου-Μαυροθέρη του τμήματος Επιστημών της Αγωγής, β) την Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες και στα Μαθηματικά (ISMERG) της οποίας ηγείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λουκάς Λουκά και γ) την Ερευνητική Ομάδα  Αστροφυσικής και Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων (AHPC) της οποίας ηγείται ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου.

 

«Χωρίς αμφιβολία και άλλες ερευνητικές ομάδες αλλά και μέλη του ΔΕΠ / ερευνητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του» ανέφερε ο αντιπρύτανης Καθηγητής, Ανδρέας Ευσταθίου. Ο Αντιπρύτανης πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ερευνητικής προσπάθειας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι αξιοσημείωτο» πρόσθεσε, «ότι αυτό είναι το πρώτο σημαντικό ερευνητικό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από προγράμματα  της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία στο οποίο μετέχουν όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου ως ισότιμοι εταίροι, σε σύμπραξη με μια σειρά από κορυφαία ακαδημαϊκά Ιδρύματα της υπόλοιπης Ευρώπης».