40 χρόνια μεταρρυθμίσεων στην Κίνα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ορόσημο το έτος που αποχαιρετήσαμε για την Κίνα αφού συμπληρώθηκαν 40 χρόνια μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που οδήγησαν σε αύξηση του ΑΕΠ της κατά ογδόντα φορές και την έχουν θέσει σε πορεία να  ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε ημερίδα με τίτλο: «Η ανάπτυξη της Κίνας και ο εορτασμός των 40 χρόνων Μεταρρυθμίσεων» με διοργανωτή την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο. Αναδείχθηκε η σημασία των μεταρρυθμίσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το εργαστήριο προέβη σε ανασκόπηση της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας μέσω συστηματικής ανάλυσης και με τη χρήση θεωρητικών εργαλείων.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο κ. Huang Xingyuan έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες αλλά και στα σημαντικά αποτελέσματα της συνεργασίας της Κύπρου με την χώρα του, στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Ο Πρέσβης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η κινεζική Κυβέρνηση εφάρμοσε πάνω από 1500 μεταρρυθμιστικά μέτρα εισάγοντας καινοτόμες αλλαγές σε τομείς κομβικής σημασίας».

Χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή απηύθυνε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Επεσήμανε ότι «η Κίνα έχει μετασχηματισθεί με επιτυχία από ένα “κλειστό κράτος” σε μια ανοικτή Οικονομία ενσωματωμένη στο διεθνές σύστημα ενώ παράλληλα υλοποιεί την παγκόσμια οικονομική και εμπορική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη Ένας Δρόμος” με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικής, εμπορικής και οικονομικής καινοτομίας, από την Ασία μέχρι την Αφρική και από την Αφρική, μέχρι την Ευρώπη». Ο Πρύτανης έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι «στον 21ο αιώνα η Κίνα είναι πλέον μια δύναμη σταθερότητας και πυλώνας για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη στα πεδία του πολιτισμού, της οικονομίας και της εκπαίδευσης».

Οι ομιλητές στην ημερίδα αναφέρθηκαν στη γόνιμη συνεργασία ανάμεσα σε Κίνα και Κύπρο αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των υφιστάμενων συνεργειών. Στην ημερίδα συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, διευθυντές ερευνητικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι βιομηχανικών και εμπορικών συνδέσμων.   

 
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες. Συμφωνώ Μάθε περισσότερα